Högkostnadsskyddet – hur fungerar det?

 

Från och med det år du fyller 24 år börjar tandvården att kosta i Sverige. Då får du ta del av det allmänna tandvårdsbidraget och det finns även ett högkostnadsskydd som skyddar dig från höga tandvårdskostnader. 

I Sverige finns det bidrag och skydd för tandvårdskostnader. Bidragen syftar till att uppmuntra till kontinuerliga tandvårdsbesök, medan skyddet syftar till att skydda dig från tandvårdskostnaderna. Personer som är folkbokförda i Sverige är berättigade kostnadsfri tandvård som barn, och inom tandvården klassas man som barn till dess att man fyllt 24 år. Därefter kostar tandvården. 

Högkostnadsskyddet 

Det huvudsakliga syftet med högkostnadsskyddet är precis som det låter, att skydda dig från höga kostnader inom tandvården. Det ökar också chansen för att fler söker tandvård när de är i behov av den. Att vara i behov av tandvård kan dels innebära besvär som kräver akuta åtgärder, men att kontinuerligt besöka tandvården för att undvika problem är också ett behov. Andra är i behov av att ersätta förlorade tänder, för att kunna leva ett liv med god livskvalitet.  

Högkostnadsskyddet träder i kraft när din behandlingskostnad överstiger 3000 kronor, och då betalar Försäkringskassan 50 procent av din behandling. När din behandlingskostnad sedan överstiger 15 000 kronor står de för 85 procent av din behandlingskostnad.  

Det är viktigt att ha i åtanke att högkostnadsskyddet gäller på referenspriset, och alltså inte aktörens egna priser. Det råder fri prissättning i Sverige och du som patient betalar därför mellanskillnaden mellan referenspris och aktörens egna pris. 

Din behandlingskostnad sammanställs per år. Det betyder att alla åtgärder som genomförs under 12 månader räknas in i högkostnadsskyddet. Året räknas inte januari-december utan du själv bestämmer när det ska börja räknas.  

Gäller inte alla åtgärder 

Prata med din tandläkare om vilka behandlingar som räknas inom högkostnadsskyddet. De flesta behandlingar gör det, men inte alla. Staten bestämmer vilka tandvårdsåtgärder som ingår i högkostnadsskyddet. Den huvudsakliga regeln är att det är åtgärder kopplade till nödvändig tandvård som ersätts av högkostnadsskyddet och exempelvis tandblekning av estetiska skäl täcks inte av högkostnadsskyddet. 

Tandläkare ansluten till Försäkringskassan 

För att du ska kunna nyttja de statliga bidragen och högkostnadsskyddet som erbjuds är det viktigt att du vänder dig till en aktör som är ansluten till Försäkringskassan. De flesta tandläkare är det, men det kan vara bra att fråga. Om du däremot exempelvis genomgår en tandimplantatbehandling hos en liten tandläkarklinik och blir remitterad till tandhygienisten inom annan aktör bör du också säkerställa att hen är ansluten.  

På Aqua Dental arbetar några av landets främsta behandlare och vi har lång erfarenhet av att ge våra patienter service av högsta kvalitet.

Är du intresserad av tandimplantat? Ta chansen att få ställa alla dina frågor till en specialisttandläkare. Aqua Dental bjuder till öppet hus och de 30 första som anmäler sig får en kostnadsfri konsultation under dagen.

Öppet hus


Vill du veta mer om tandimplantat? Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer.
Stockholm

Aqua Dental – Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental – Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental – Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental – Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental – Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental – Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental – Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental – Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental – Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental – Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental – Täby
Täby Centrum
Aqua Dental – Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental – Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental – Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental – Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental – Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental – Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental – Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental – Malmö
Södra Promenaden 69A

Västerås

Aqua Dental – Västerås
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental – Helsingborg
Kullagatan 11

Karlstad

Aqua Dental – Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental – Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental – Östersund
Kyrkgatan 66

 

Kontakta Aqua Dental

010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se