Lider du av tandlossning?

Parodontit, eller tandlossning, är en allvarlig infektion som drabbar tandköttet. Det orsakas av bakterier som samlats kring dina tänder och tandkött. Om sjukdomen inte upptäcks i tid kan det sluta med att tänderna lossnar. 

Tandlossning börjar ofta med tandköttsinflammation, även kallad gingivit. Tandköttsinflammation orsakas av bakterier som samlats kring dina tänder och tandkött utan att avlägsnas. Om tandköttsinflammationen inte behandlas i tid kan den i sin tur leda till tandlossning. Det sker när inflammationen angriper tändernas fäste i käkbenet, vilket gör att de slutligen lossnar. Tandlossning kan behandlas, men fästet som tanden eller tänderna suttit i återbildas inte. Därför är det viktigt att få rätt behandling så tidigt som möjligt. 

De första symptomen på tandlossning är rött, svullet och blödande tandkött. Dålig andedräkt är ett annat tecken på att man kan ha drabbats av tandköttsinflammation eller tandlossning. Men förloppet är långsamt och smärtfritt till en början. Många får inga symptom alls och kan ha inflammation i munnen under en lång tid utan att upptäcka det. Därför är det viktigt att besöka tandläkaren regelbundet för att ha en möjlighet att upptäcka problemen i tid. På så sätt kan sjukdomsförloppet stoppas och chansen till läkning öka. 

 Om man röker löper man en högre risk att drabbas av tandlossning eftersom rökningen gör tandköttet mer mottagligt för infektioner. Därtill är tandköttssjukdomar också svårare att upptäcka hos rökare. Det beror på att rökning gör att blodkärlen i tandköttet dras tillbaka vilket döljer de vanligaste tecknen på sjukdom, rött och blödande tandkött. Ju senare sjukdomen upptäcks desto svårare blir den att behandla. Även diabetiker bör vara extra uppmärksamma eftersom högt blodsocker under en längre tid ökar risken för inflammation i kroppen vilket kan leda till tandköttsinflammation och tandlossning. 

För att förebygga tandlossning bör du hålla tänderna rena med hjälp av tandborstning och tandtråd. Det är också av största vikt att gå på regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist, eftersom tecken på tandköttssjukdom då kan upptäckas i tid. Sjukdomen kan också förebyggas genom regelbunden borttagning av tandsten och andra bakterier som samlats kring ditt tandkött. 

Behandling

Om du drabbats av tandlossning behöver du en remiss till en parodontolog, vilket är en specialist inom just parodontit, tandlossningssjukdom. Om sjukdomen gått långt kan en operation bli nödvändig, för att få bort bakterier och tandsten i tandfickorna. I vissa fall går dina skadade tandfästen inte att rädda. Då kan tänder behöva dras ut, om du inte redan tappat dem. Att sakna tänder kan påverka talet, tuggförmågan och utseendet. Hålrum i munnen kan också öka risken för fler sjukdomar. Därför kan du behöva ersätta dina förlorade tänder med en avtagbar tandprotes eller tandimplantat. Implantat har fördelen av att fungera och kännas precis som riktiga tänder. Det är bra både för hållbarheten och tandhälsan eftersom tuggförmågan hålls intakt och käkbenen stimuleras som de ska för att munnen ska hållas frisk. 

Kontakta oss

Är du intresserad av tandimplantat? Ta chansen att få ställa alla dina frågor till en specialisttandläkare. Aqua Dental bjuder till öppet hus och de 30 första som anmäler sig får en kostnadsfri konsultation under dagen.


Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandimplantat.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20