När används skalfasader respektive tandimplantat

När används skalfasader och när används tandimplantat? Skalfasader är främst en estetisk behandling som hjälper dig täcka mindre skador på tänderna medan tandimplantat ersätter förlorade tänder och återställer både dina tänders utseende och funktion. 

 

Att förlora eller skada en tand kan vara en påfrestande upplevelse, både fysiskt och känslomässigt. En effektiv metod för att täcka mindre skador på tänderna är en behandling med skalfasader medan en lämplig behandling för att ersätta förlorade tänder är tandimplantat.  

 

Vad är skalfasader respektive tandimplantat?  

Skalfasader och tandimplantat används vid olika tillfällen och möter olika behov. Det som de båda behandlingarna har gemensamt är att de är permanenta lösningar som förbättrar dina tänders estetik. Skalfasader fästs på dina befintliga tänder medan en behandling med tandimplantat innebär att en titanskruv fästs i käkbenet som sedan fungerar som en tandrot för din nya tand.  

 

Skalfasader  

Skalfasader är tunna skal, oftast tillverkade av porslin eller keramik, som anpassas och fästs permanent på framsidan av dina befintliga tänder. Denna behandling används främst för att förbättra estetiken hos dina tänder, täcka ojämnheter, missfärgningar eller mindre skador.  Skalfasader är inte avsedda för att ersätta förlorade tänder eftersom de kräver att det finns en frisk tandstruktur att fästas på. 

 

Tandimplantat 

Tandimplantat är en omfattande och långsiktig lösning för att ersätta förlorade eller skadade tänder. Ett tandimplantat är en titanskruv som opereras in i käkbenet och fungerar som en konstgjord tandrot. Denna fästpunkt möjliggör sedan montering av en krona, som ser ut och fungerar precis som en naturlig tand. Tandimplantat kan ersätta enskilda tänder eller till och med hela tandrader. 

 

Då används skalfasader respektive tandimplantat 

Skalfasader används främst för att förbättra estetiken hos tänder med mindre skönhetsfel, såsom missfärgningar, mindre skador eller ojämnheter. Skalfasader är inte en lämplig behandling för att ersätta förlorade tänder dels för att skalfasader fästs på redan befintliga tänder samt att de inte erbjuder samma nivå av funktion som en naturlig tand eller ett implantat. Skalfasader kan exempelvis vara känsliga för skador om de används för att tugga på hårda föremål eller om de inte är korrekt underhållna.  Skalfasader kan användas för att åtgärda: 

  • Spruckna tänder 
  • Vita fläckar på tänderna 
  • Missfärgade tänder 
  • Ojämn färg på tänderna 
  • Gluggar mellan tänderna 
  • Tänder som är för små 
  • Slitna tänder 

Tandimplantat används för att ersätta en eller flera förlorade tänder till följd av exempelvis tandlossning och återställer funktionen i munnen. Några fördelar med tandimplantat är att de fästs i käkbenet vilket innebär att det blir lättare att tugga och i likhet med en riktig tand, stimulerar tandimplantat käkbenet.  

 

Behandlingsprocess 

En behandling med tandimplantat är en omfattande behandling som kan ta flera månader upp till ett år medan en behandling med skalfasader är mindre invasiv och kan ta ett par veckor upp till några månader.  

 

Behandling med tandimplantat  

En behandling med tandimplantat innebär vanligtvis flera steg. Först måste din tandläkare genomföra en grundlig undersökning med röntgen för att se om tandimplantat är en lämplig lösning för dig. Ett starkt och friskt käkben är bland annat en avgörande faktor för att ett tandimplantat ska vara en lämplig behandling. Om tandimplantat bedöms passa dig kommer det första steget i behandlingen vara att under kirurgi placera implantatet, skruven, i käkbenet där det kommer fungera som en konstgjord rot till din nya tand.   

 

Sedan måste man låta implantatet växa samman med käkbenet och vävnaden. Denna process tar olika lång tid och beror bland annat på implantatets placering men vanligtvis rör det sig om några månader upp till ett halvår. Under tiden kommer du att få löstagbara proteser för att fylla tomrummen. När implantatet sedan har vuxit fast tillräckligt kan en krona eller bro placeras. Ett tandimplantat känns och fungerar som dina naturliga tänder, vilket gör det möjligt för dig att exempelvis äta alla typer av mat utan problem. 

 

Behandling med skalfasader 

En behandling med skalfasader är mindre invasiv och går betydligt snabbare. Det första steget är att boka in en tid för en konsultation med din tandläkare där ni pratar om dina förväntningar och önskemål. Sedan kommer en undersökning göras av dina tänder med röntgenbilder och dina tänder kommer att scannas så att en mock-up kan skapas. Med hjälp av en mock-up kan du få en överblick över hur dina tänder kommer att se ut efter avslutad behandling.  

 

Därefter kommer du att få besöka en tandtekniker för färgtagning så att nyansen på dina skalfasader passar dina resterande tänder. Sedan kommer dina tänder, där skalfasaderna ska fästas, att slipas och efter det kommer eventuellt ett avtryck av dina tänder att tas för att skickas till en tandtekniker som kommer att tillverka fasaderna. Slutligen fästs fasaderna hos tandläkaren med en speciell tandcement och eventuella slutgiltiga justeringar kommer att göras. Behandlingen tar vanligtvis ett par veckor till några månader från början till slut. 

 

Pris skalfasader och tandimplantat 

En behandling med skalfasader varierar i pris beroende på; val av material, behandlingens omfattning samt hur omfattande skadorna på tänderna är, då du i vissa fall kan vara berättigad ersättning från Försäkringskassan. I rent kosmetiska fall kan du inte få någon ersättning av Försäkringskassan.  

 

Priset på tandimplantat varierar även det beroende på hur många tänder som behöver ersättas och hur avancerad behandlingen är. En behandling med tandimplantat anses oftast vara en funktionell behandling vilket innebär att tandimplantat omfattas av tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet. Detta innebär i sin tur att du får ersättning för 50 procent av referenspriset vid ett ingrepp mellan 3000 och 15 000 kronor och ersättning för 85 procent av referenspriset om ingreppet kostar mer än 15 000 kronor. De flesta tandkliniker i Sverige ligger över referenspriset vilket innebär att mellanskillnaden betalas av patienten.  

 

Skalfasader och tandimplantat är två skilda behandlingar som används vid olika tillfällen och möter olika behov. Om du är i behov av att ersätta en eller flera förlorade tänder kan tandimplantat vara ett lämpligt alternativ för att återställa både estetik och funktion. Skalfasader är istället en lämplig behandling om du har spruckna, missfärgade eller mindre skador på dina tänder och vill förbättra deras utseende. 

 

Specialisttandläkare är experter på att bedöma dina behov och vägleda dig mot det mest lämpliga behandlingsalternativet. Oavsett om du genomgår en behandling med tandimplantat eller skalfasader är det viktigt att upprätthålla god munhygien och göra regelbundna besök hos din tandläkare för att säkerställa långsiktiga och hållbara resultat.  

Kontakta oss

Är du intresserad av tandimplantat? Ta chansen att få ställa alla dina frågor till en specialisttandläkare. Aqua Dental bjuder till öppet hus och de 30 första som anmäler sig får en kostnadsfri konsultation under dagen.

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandimplantat.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20

Protetik: Ersätta Förlorade Tänder

Tandimplantat Protetik: Läran om att ersätta tänder Protetik, eller oral protetik som det även kallas, är ett specialistområde inom tandvården. Protetik är läran om att ersätta förlorade eller skadade tänder.    Protetik är det område inom tandvården som fokuserar på att ersätta förlorade eller skadade tänder och vävnader i munnen. På så sätt återställs funktionen i […]

Parodontit Och Parodontologi: Vad Är Det?

Tandimplantat Parodontit och parodontologi Parodontit kan uppstå om du drabbas av en tandköttsinflammation som i sin tur inte behandlas. Parodontologi är läran om tandlossningssjukdomar och en parodontolog arbetar således med att behandla, förebygga och diagnostisera tandlossning.    Parodontit eller tandlossning som det även kallas, är en mycket allvarlig munsjukdom som på sikt, om det förblir obehandlat, […]

Fyra Saker Du Inte Visste Om Tandimplantat

Tandimplantat Fyra saker du inte visste om tandimplantat Med tandimplantat kan du återställa ditt leende och ersätta tänder som du har förlorat. Tandimplantat är den behandling som bäst efterliknar dina naturliga tänder när det kommer till funktion såväl som utseende.    En behandling med tandimplantat innebär att en titanskruv fästs i käkbenet. Titanskruven får sedan växa […]

Då Kan Du Behöva Tandimplantat

Tandimplantat Då kan du vara i behov av tandimplantat Du kan ha förlorat tänder och vara i behov av tandimplantat av flera anledningar. Du kan exempelvis sakna tänder på grund av tandtrauma eller på grund av en allvarlig tandsjukdom.    Tandimplantat är en effektiv metod för att ersätta förlorade tänder. En implantatbehandling innebär att en eller […]

Alternativ Till Tandimplantat

Tandimplantat Alternativ till tandimplantat Har du förlorat tänder men kan inte genomgå en behandling med tandimplantat? Då kan avtagbara proteser, kronor eller en tandbrygga vara lämpliga alternativ för dig.     Att ha förlorat tänder kan påverka dig negativt på flera sätt. Det kan göra ont, leda till försämrad tugg- och talförmåga men även påverka din självkänsla. […]

Tandimplantat och Ålder

Tandimplantat Tandimplantat och ålder Tandimplantat är en effektiv behandling för att ersätta förlorade tänder och återställa både funktionen och estetiken i munnen. Men finns det en åldersgräns för tandimplantat?     Det finns ingen övre åldersgräns för tandimplantat vilket många kan tro. Däremot finns det en yngre åldersgräns och personer som är 20 år eller yngre brukar […]

Fyra snabba fakta om tandimplantat

Tandimplantat Fyra snabba fakta om tandimplantat Att ersätta förlorade eller skadade tänder förbättrar både din tuggförmåga och dina tänders estetik. Dessa aspekter kan på så sätt även ge dig bättre livskvalitet.     Tandimplantat är en effektiv metod för att ersätta förlorade tänder. En tandimplantatbehandling består av flera steg och innebär att en skruv, oftast gjord i […]

Hur länge håller ett tandimplantat?

Tandimplantat Hur länge håller ett tandimplantat? Ett tandimplantat är en långsiktig investering i din mun- och tandhälsa och en effektiv metod för att ersätta förlorade tänder och återställa ditt leende.     Implantat är en varaktig lösning där hållbarheten anses vara hög i jämförelse med andra behandlingar. Om du sköter om ditt tandimplantat på ett korrekt sätt […]

Tandimplantat: viktigt att tänka på efter behandling

Uncategorized Tandimplantat: Viktigt att tänka på efter behandling Om du förlorat tänder kan en behandling med tandimplantat höja din livskvalitet och ge dig tillbaka förmågan att tugga problemfritt. Det är, som vid alla större ingrepp, viktigt att vara uppmärksam på avvikande symptom efter behandlingen.  Tandimplantat är en populär behandling för att ersätta förlorade tänder. Behandlingen innebär […]

Så tar du hand om tänderna efter en behandling med tandimplantat

Uncategorized Så tar du hand om tänderna efter en behandling med tandimplantat Efter en behandling med tandimplantat är det viktigt att ta hand om sina tänder. Ett hållbart resultat kräver noggranna rutiner hemma och regelbundna besök hos tandläkaren.  Det är lika viktigt att sköta om sina tandimplantat som sina vanliga tänder. Om du följer din tandläkares […]