Efter en behandling med tandimplantat är det viktigt att ta hand om sina tänder. Ett hållbart resultat kräver noggranna rutiner hemma och regelbundna besök hos tandläkaren. 

 

Det är lika viktigt att sköta om sina tandimplantat som sina vanliga tänder. Om du följer din tandläkares råd och är noggrann med rengöringen av dina implantat håller de längre. Vissa kan behöva en särskild borste för att komma åt ordentligt och kunna rengöra mellan tandköttet och kronan. 

 

Misskötsel kan leda till komplikationer

 

Om du missköter dina tandimplantat riskerar tandköttet att bli inflammerat. Karies kan inte bildas på en konstgjord tand. Det gäller dock inte tandsten, eftersom saliv och bakterier fäster på både naturliga och artificiella material. Om bakteriebeläggningar inte avlägsnas är risken stor att vävnaden kring implantatet blir inflammerat. Inflammationer i munnen innebär alltid en risk för komplikationer i munnen, men när det gäller tandimplantat bör man vara extra vaksam eftersom infektioner kan utvecklas snabbare än i normalfallen. 

Du bör även vara extra försiktig om du röker då det kan öka risken att drabbas av en inflammation i munnen. I värsta fall kan det leda till en infektion i käkbenet (periimplantit) vilket kan göra att implantaten lossnar. Var uppmärksam på olika varningssignaler som kan ses i munnen, som exempelvis blödningar runt implantatet. Vid en sådan upptäckt är det viktigt att ta kontakt med din tandläkare för att reda ut orsaken till blödningen. 

Tandhygienistens råd för att få dina implantat att hålla längre

 -Borsta implantaten noggrant varje morgon och kväll med fluortandkräm, precis som dina andra övriga tänder. Borsta med en mjuk tandborste och se till att inte trycka för hårt.

– Använd mellanrumsborstar och tandtråd. Fråga din tandhygienist om du är osäker på hur du ska göra.

– Var särskilt noggrann med rengöringen i området mellan kronan och tandköttet.

– Följ din tandläkares råd kring efterbehandling.

– Gå på  regelbundna återbesök hos tandläkaren och tandhygienisten. 

– Avstå från rökning och annan tobak.

– Blödningar är ett varningstecken. Ta kontakt med din tandläkare om det inte slutar inom ett par dagar för kontroll och eventuell behandling.