Så undviker du parodontit

Tandlossning är en sjukdom som inte går att bota. Däremot går symptomen att lindra och sjukdomsförloppet att fördröja. Det finns också metoder att ta till för att undvika att insjukna i tandlossning. 
 

Parodontit, tandlossning, är en relativt vanlig sjukdom. Ålder, stress, rökning, vissa sjukdomar och arv är faktorer som ökar risken för att drabbas av parodontit. Det finns en del saker du kan tänka på för att minimera risken för att drabbas av tandlossning, parodontit.   
 

  1. Noggrann rengöring 

Noggrann rengöring av munnen morgon och kväll är grundläggande för att undvika de flesta munsjukdomar. Förutom att borsta tänderna bör du också använda verktyg för rengöring mellan tänderna. Det vanligaste verktyget är tandtråd, men mellanrumsborstar är också rekommenderat i vissa fall.   
 

Om du inte rengör dina tänder får bakterierna i munnen större möjlighet att fästa på tänderna och så småningom även rota sig under tandköttet. När bakterierna sprider sig under tandköttet uppstår inflammation i tandköttet, så kallad gingivit. Om ditt tandkött är svullet samt blöder vid tandborstning bör du uppsöka tandvård direkt för att behandla inflammationen och förhindra att parodontit uppstår. Vissa personer tenderar att i högre grad drabbas av sjuka tänder, de kan behöva mer täta besök hos exempelvis tandhygienist för att ta bort tandsten eller lackera tänderna med fluor.   
 

  1. Rökning är skadligt 

Personer som röker löper högre risk att drabbas av tandlossning. Rökning gör det svårare att upptäcka de symptom som visar sig i samband med tandköttsinflammation. Det gör att många rökande patienter söker vård alldeles för sent, när sjukdomsförloppet av tandlossning redan påbörjats. Det beror på att nikotinet i cigaretterna minskar blodkärlen, och trots sjukdom ser tandköttet då rosa och friskt ut. Eftersom rökning också försämrar immunförsvaret kan sjukdomsförloppet gå väldigt snabbt hos en person som röker kontinuerligt.   
 

  1. Regelbundna besök hos tandvården 

Det är, oavsett om vi röker eller inte, svårt att upptäcka tandlossning själv. Därför är det viktigt att gå på kontinuerliga besök hos tandläkare eller tandhygienist för undersökning av munnen. Det ökar chansen för att problemet upptäcks i tid och att sjukdomen går att behandla innan tandlossningssymptomen påbörjat.  
 

  1. Undvik stress 

Stress har en negativ inverkan på människans immunförsvar, vilket är en riskfaktor för att drabbas av tandlossning.   
 

Sök vård i tid 

Om du misstänker att du drabbat av tandlossning eller tandköttsinflammation är det viktigt att du vänder dig till tandvården så snart som möjligt för åtgärder. Vissa sjukdomsförlopp av parodontit kräver ersättning av tand med exempelvis tandimplantat. Aqua Dental har gedigna öppettider och korta väntetider och kan oftast ta emot dig samma dag du söker vård. Ring 010-188 00 00 för att prata med deras servicecenter. 

Är du intresserad av tandimplantat? Ta chansen att få ställa alla dina frågor till en specialisttandläkare. Aqua Dental bjuder till öppet hus och de 30 första som anmäler sig får en kostnadsfri konsultation under dagen.

Öppet hus

Vill du veta mer om tandimplantat? Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer.

Hammarby Sjöstad – Stockholm
Lugnets Allé 10

Kungsholmen – Stockholm

Norr Mälarstrand 62

Östermalm – Stockholm
Sturegatan 48

Nacka – Stockholm

Forumvägen 32

Mörby – Stockholm

Mörby Centrum

Sollentuna – Stockholm
Sollentuna Centrum

Aqua Dental Express – Stockholm

Vasagatan 12

Täby – Stockholm
Stora Marknadsvägen 15

Stureplan – Stockholm
Riddargatan 12A

Kista – Stockholm
Danmarksgatan 46

City – Göteborg
Östra Hamngatan 52

Olskroken – Göteborg
Redbergsvägen 13 A
 
Kontakta Aqua Dental
010 188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo