Tandimplantat - så funkar det
Slagit ut en framtand, tappat tänder eller är dina tänder så trasiga eller dåliga att de inte går att laga eller behålla? Dina tänder är viktiga för självförtroendet och din självkänsla. Ett tandimplantat kan vara lösningen som gör att du vågar le igen.
Förlorade tänder påverkar inte bara ditt utseende, det kan även försämra din tuggförmåga och i längden leda till nya tandproblem. Det kan finnas många olika skäl till varför du saknar tänder. Kanske har du ramlat och slagit ut en framtand, tappat tänder eller så är dina tänder i så dåligt skick att de inte går att rädda. Då kan de ersättas med nya tänder. Ett tandimplantat innebär att den förlorade tandens rot ersätts av en titanskruv som fästs i käkbenet och förses med en konstgjord tandkrona. Käkbenet växer sedan fast på implantatets yta och tandimplantat sitter i de flesta fall kvar livet ut.
På Aqua Dentals kliniker i Stockholm och Göteborg arbetar några av Sveriges främsta experter på implantatbehandlingar. De har lång erfarenhet, spetskompetens eller är specialister och har tillgång till den senaste tekniken. Detta utgör den främsta garantin för ett bra slutresultat.
Se filmen om tandimplantat, klicka här
Tandimplantat – Från A till Ö
Innan du kan sätta in ett implantat så får du träffa en tandläkare för en konsultation och undersökning. Då röntgas både över- och underkäken för att se att du är en lämplig kandidat för ett tandimplantat. Dessutom pratar tandläkaren med dig om dina förväntningar och ni går igenom vad som är möjligt att åstadkomma med dina individuella förutsättningar.
För att behandlingen ska bli lyckad är det viktigt att du är frisk i hela munnen d v s friska(eventuella) kvarvarande tänder, slemhinnor, friskt tandkött och käkben. Därför görs en grundlig undersökning av din munhälsa.
– Man får inte ha några infektioner i munnen. Det som kan ta extra tid är om man måste rotfylla, behandla en tandlossningssjukdom eller avvakta läkning av någon infektion, säger specialisttandläkare Jan Ekenbäck, kvalitetsansvarig på Aqua Dental. Du kanske (om du röker) också hinner med att sluta röka, eftersom vi vet att rökning försämrar prognosen!
Implantatet fäst i käkbenet
När undersökningen och eventuella förbehandlingar har gjorts är det dags att fästa själva implantatet i käkbenet. De kommer att fungera som en konstgjord rot till dina nya tänder. Implantaten fästs under ett kirurgiskt ingrepp. Vanlig arbetsgång är den att en effektiv lokalbedövning ges och sedan viker tandläkaren bort det tunna tandköttet och når på så sätt käkbenet. Där borras hål i vilka titanskruvar fästs. Hur många implantat som fästs beror på ingreppets storlek och hur många tänder som ska ersättas. Om alla tänder i en överkäke ska ersättas kan det behövas sex titanskruvar för att resultatet ska bli stabilt, men självklart kan enstaka tänder också ersättas.
– Eftersom det bland annat är mjukare ben och annorlunda belastningsförhållanden i överkäken, krävs fler implantat där än i underkäken, där benet är mer kompakt (hårdare). I underkäken räcker det vanligen med fyra implantat. Skruven som är gjord av titan kommer att växa fast i benet. Käkbenet växer in i implantatets makro- och mikrostrukturer, säger Jan Ekenbäck.
Efter ingreppet måste man i de flesta fall vänta på att tandimplantaten växer samman med käkbenet. Denna process tar olika lång tid beroende på var implantaten är placerade och käkbenets kvalité (hårdhet). Oftast rör det sig om 2-3 månader. Om det har varit nödvändigt att öka benvolymen (benagumentaion) på något sätt kan inläkningstiden behöva förlängas upp till ett halvår eller mer .
Under den här inläkningsperioden får du vid behov med dig avtagbara proteser för att fylla ut i tandluckorna.
Ibland är det nödvändigt att inte låta implantaten sticka upp genom tandköttet vid första operationstillfället. I dessa fall behövs en så kallad distansoperation, där man under lokalbedövning gör ett litet hål ovan implantatet och sätter på en förlängning. Tandläkaren vill se var tandköttet hamnar, så det blir snygga anslutningar på tandrekonstruktionerna mot tandköttet. Andra skäl kan vara att få plats med en provisorisk ersättning eller för att benet är uppbyggt alternativt har en kvalitet som gör att det tar längre tid för implantatet att läka in i. Rent generellt kan man säga att ju högre krav på estetik eller ju mer omfattande förbehandlingarna är, desto längre tid tar behandlingarna. Vi kan tyvärr inte skynda på de biologiska läkningsprocesserna.
Vill du veta mer om tandimplantat? Klicka här
Nytt leende med implantat
Då implantaten anses vara inläkta tar tandläkaren avtryck på situationen i munnen. En modell av hur tänderna kommer att se ut tas fram av tandteknikern och tandläkaren provar tänderna i munnen. När du är nöjd med utseendet (efter kanske någon ändring och omprovning) görs dina nya tänder i det material som du valt i samråd med din tandläkare.
– Ta med ett foto på hur du såg ut tidigare, så har du en bild att jämföra med när du provar utseendet på dina nya tänder. Jag tycker också man ska ta med ett smakråd, det är ett jättestort beslut som kan vara svårt att ta själv, säger Jan Ekenbäck.
Sedan görs ett tandskelett av kobolt-krom, titan eller Zirconia och på det bränns porslin till önskad tand-färg och -form. Det går att förbilliga genom att använda tänder i plast, vilket också har andra fördelar.
– Jag brukar rekommendera att man använder porslin bränt på metallskelett i kobolt-krom, framförallt i överkäken som utsätts för ogynnsam belastning när man biter. Det är den starkaste konstruktionen som finns, säger Jan Ekenbäck.
När ni är nöjda
När tandläkaren och du är nöjda med konstruktionen, kan man sätta fast de nya tänderna, som antingen har keramik eller plast på den synliga tandytan.
Om en enskild tand ska ersättas skruvas kronan direkt på implantatet eller cementeras på en distans. Om det är flera tänder på rad som måste ersättas, så tillverkas istället en bro, som oftast skruvas fast på implantaten.
– När dina nya tänder är på plats kan du börja leva som vanligt igen. Att framställa en bro tar omkring fem besök för att det ska bli riktigt bra. En enstaka tand 2-3 besök. Men antalet besök är självklart individuellt, säger Jan Ekenbäck.
Jan Ekenbäck rekommenderar att du direkt efter avslutad behandling ska boka in ett besök hos tandhygienisten.
– Då får du råd om hur du ska ta hand om implantaten på bästa sätt och hålla dem rena så att inga bakterier får fäste. Implantat kräver ungefär samma skötsel som egna tänder för att hålla sig friska -- man måste hålla rent, säger Jan Ekenbäck.
Spara pengar med kvalitet och erfarenhet
Ett tandimplantat är ett stort ingrepp men samtidigt är det ett effektivt sätt ersätta förlorade tänder på lång sikt. Några av Sveriges främsta experter på implantat arbetar hos oss på Aqua Dental. Erfarenhet och spetskompetens ger den främsta garantin för ett bra slutresultat. Att välja kvalitet och erfarenhet sparar dig oftast pengar i längden.
Vill du veta mer om tandimplantat?
Kontakta oss
Vill du veta mer om tandimplantat? Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer.
Stockholm
Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B
Göteborg
Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17
Uppsala
Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3
Malmö
Aqua Dental - Malmö
Södra Promenaden 69A
Västerås
Aqua Dental - Västerås
Vasagatan 25
Helsingborg
Aqua Dental - Helsingborg
Kullagatan 11
Karlstad
Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7
Åre
Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33
Östersund
Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

När används skalfasader respektive tandimplantat
Uncategorized När används skalfasader respektive tandimplantat När används skalfasader och när används tandimplantat? Skalfasader är främst en estetisk behandling som hjälper dig täcka mindre skador på tänderna medan tandimplantat ersätter förlorade tänder och återställer både dina tänders utseende och funktion. Att förlora eller skada en tand kan vara en påfrestande upplevelse, både fysiskt och känslomässigt. […]

Tandimplantat: viktigt att tänka på efter behandling
Uncategorized Tandimplantat: Viktigt att tänka på efter behandling Om du förlorat tänder kan en behandling med tandimplantat höja din livskvalitet och ge dig tillbaka förmågan att tugga problemfritt. Det är, som vid alla större ingrepp, viktigt att vara uppmärksam på avvikande symptom efter behandlingen. Tandimplantat är en populär behandling för att ersätta förlorade tänder. Behandlingen innebär […]

Så tar du hand om tänderna efter en behandling med tandimplantat
Uncategorized Så tar du hand om tänderna efter en behandling med tandimplantat Efter en behandling med tandimplantat är det viktigt att ta hand om sina tänder. Ett hållbart resultat kräver noggranna rutiner hemma och regelbundna besök hos tandläkaren. Det är lika viktigt att sköta om sina tandimplantat som sina vanliga tänder. Om du följer din tandläkares […]

Tandimplantat–så går det till
Uncategorized Tandimplantat - Så går det till Tandimplantat är ett populärt alternativ för att ersätta förlorade tänder. Din behandling inleds med en konsultation för att se att det är en lämplig behandling för dig. Tandimplantat är en behandling för att ersätta förlorade tänder. Det är ett kirurgiskt ingrepp där din ordinarie tandrot ersätts av en skruv. […]

Vad är bettrehabilitering?
Tandimplantat Tandläkare Vad är bettrehabilitering? Bettrehabilitering är att återskapa bettet både estetiskt och funktionellt. Det kan innefatta en rad olika behandlingar för att återskapa tänderna estetik, tuggförmåga, bettfunktion och tal. Bettrehabilitering kan även användas för bättra den psykosociala hälsan. Bettrehabilitering behövs när flera tänder är skadade, förlorade och behöver ersättas eller när tändernas position måste genomgå en […]