Därför är tandläkarens erfarenhet viktig

Därför behandlarens är erfarenhet och kunskap viktigt när det gäller tandimplantat

En del tandläkare/kliniker nischar sig på att göra tänderna vackrare, några föredrar rotfyllningar och andra tandimplantat eller kirurgiska ingrepp. De flesta tandläkare har något de är riktigt bra på. När du som patient behöver ett tandimplantat vill du ha en tandläkare som är expert på just tandimplantat. Ju mer erfarenhet din tandläkare har, desto säkrare är det att din implantatbehandling kommer lyckas. 

Praktiskt taget alla tandläkare har någon nisch som de är bra på. En del har specialiserat sig på att göra extremt vackra tänder, andra tycker om rotfyllningar och gör många sådana. Ingen är bäst på allt. Så när implantat är aktuellt för dig som patient ska du försiktigt fråga din tandläkare hur många implantat, som hen har opererat in. De flesta tandläkare känner dock sin begränsning och remitterar spontant till någon, som de vet är bra på implantat. Många remitterar bara kirurgdelen (insättningen av implantatet i benet) och gör sedan själva kronor och broar ovanpå. 

Allra viktigast är det att träffa en erfaren tandläkare, när man skall välja vilken behandling som skall utföras. Den bästa behandlingen kan till och med vara att inte göra implantat alls. Då krävs det kunskap och mod av den behandlare som skall förmedla detta budskap till en patient som har sökt och förväntat sig få fasta implantatburna tänder. 
Klicka här för alla begrepp du behöver kunna

Erfarenhet är viktigt vid implantat

Vid val av behandlare skall man välja någon som man vet har stor erfarenhet. Det är viktigare med erfarenhet och kunskap än att man har en formell titel. En undersökning visade att en erfaren specialist i oralkirurgi som opererade in sina 50 första implantat, hade lägre lyckande (fler lossnade) än när han opererade in implantaten nummer 51-100. Ett talande bevis på hur erfarenhet påverkar om det skall bli lyckat eller misslyckat resultat. 

Att operera in implantaten käkbenet är en grannlaga uppgift och detta är grunden till ett framgångsrikt koncept. På implantaten, om ersätter tandrötter skall det byggas tandkronor och broar.  Om inte implantaten sitter säkert och/eller dessutom kanske placerade i fel riktning, blir det osäkert och svårt. Implantatets insättningsriktning och placering påverkar det slutliga estetiska och funktionella resultatet.

Före en operation krävs en noggrann undersökning för att ta hänsyn till allmänna hälsan och medicinering. Vi vet att rökning och dålig munhygien minskar prognosen för lyckande.  Benskörhet är också en viktig faktor att ta hänsyn till. Allt som oftast räcker det inte med vanliga tvådimensionella röntgen, utan man får ta tredimensionella röntgenbilder (CBCT).
Vanliga frågor och svar, klicka här

Välj en expert på implantat

Ett exempel på en erfarenhetsvariabel är att den som opererar in implantaten varken ska vara för snabb eller för långsam. Varje ingrepp ger alltid lite irritation på käkbenet som då resorberas lite (någon 1/10-dels mm). Benet är känsligt för upphettning när man borrar i det, så effektiv kylning och lågt varv vid borrning är viktigt för att minimera påverkan på benet. Även om man håller på för länge (trots vattenkylning) frestar det också på benet som då resorberas lite mer än nödvändigt. Felgrepp under operationen kan leda till att implantat inte växer fast. Så för att slippa oroa dig för att implantaten ska lossna är en erfaren tandläkare. 

På implantatet ska det utföras en krona eller bro som är både funktionell och estetiskt bra. Det finns otroligt många olika sätt att göra det på. Bara materialvalet kan sätta myror i huvudet på en tandläkare. Utvecklingen går snabbare på den tandtekniska sidan än på den kirurgiska sidan. Så det gäller att ha en uppdaterad tandläkare som jobbar ihop med en uppdaterad tandtekniker. Kanske inte heller välja den senaste oprövade landvinningen för att det i reklamen verkar mycket bra.
Så mycket kostar ett tandimplantat, läs mer här

Utvecklingen går framåt, guidad kirurgi

De senaste åren har guidad kirurgi lanserats för att minimera operationstraumat (ingen eller mycket lite smärta efteråt). Felaktigt kallas detta i viss reklam för titthålskirurgi. Guidad kirurgi går ut på att man efter noggrann tredimensionell röntgen(CBCT) gör en borrjigg (styrdon för borren). Jiggen styr och bestämmer längd och diameter på borren till ett passande implantat. 

För att hitta optimala placeringar så jobbar man i ett dataprogram där man kan prova och placera ut implantaten efter var det finns bäst utrymme för implantaten och att samtidigt få det bästa estetiska resultatet. När det är bestämt, så gör man en jigg, som styr borren dit man valt att sätta implantaten. Jiggen har olika insatser och det finns angivet hur djupt man ska borra. Man behöver inte fälla upp tandköttet för se var benet är i detalj, utan borrar helt enligt borrguiden, vilket gör att det blir mycket lite smärta och obehag efteråt. 

Det bästa med hela system är att man kan göra en operationsplanering redan i datorn.  Många tandläkare använder datorprogrammet för denna planering men opererar sedan på konventionellt sätt. 

Nackdelarna med guidad kirurgi är att inte ens en omfattande röntgenundersökning alla gånger visar hela sanningen hur benanatomin ser ut samt att stråldosen som tillförs kroppen blir högre än vid vanlig tvådimentionell röntgen. Då kan ju ändå planeringen bli fel och borrguiden visar följaktligen fel på placering av implantaten. Om det är ett tandlöst område är även risken stor, att borrguiden inte hamnar exakt på rätt plats och då kan implantaten hamna delvis utanför käkbenet bara av den anledningen. 

Metoden fungera säkrast när det är gott om benvolym och då är det också lätt att göra en konventionell operation till en mycket lägre kostnad och mindre stråldos. När det är gott om benvolym bedömer för övrigt oftast den behandlande tandläkaren, att man inte behöver en tredimensionell röntgen (CBCT), som ger förhållandevis höga stråldoser. Det räcker i dessa fall med en konventionell tvådimensionell röntgenundersökning. 

Vill du veta mer om tandimplantat?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.


Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att boka en konsultation eller för att få veta mer om tandimplantat.

Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Här hittar du våra kliniker:

Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20

Fyra Saker Du Inte Visste Om Tandimplantat

Tandimplantat Fyra saker du inte visste om tandimplantat Med tandimplantat kan du återställa ditt leende och ersätta tänder som du har förlorat. Tandimplantat är den behandling som bäst efterliknar dina naturliga tänder när det kommer till funktion såväl som utseende.    En behandling med tandimplantat innebär att en titanskruv fästs i käkbenet. Titanskruven får sedan växa […]

Då Kan Du Behöva Tandimplantat

Tandimplantat Då kan du vara i behov av tandimplantat Du kan ha förlorat tänder och vara i behov av tandimplantat av flera anledningar. Du kan exempelvis sakna tänder på grund av tandtrauma eller på grund av en allvarlig tandsjukdom.    Tandimplantat är en effektiv metod för att ersätta förlorade tänder. En implantatbehandling innebär att en eller […]

Alternativ Till Tandimplantat

Tandimplantat Alternativ till tandimplantat Har du förlorat tänder men kan inte genomgå en behandling med tandimplantat? Då kan avtagbara proteser, kronor eller en tandbrygga vara lämpliga alternativ för dig.     Att ha förlorat tänder kan påverka dig negativt på flera sätt. Det kan göra ont, leda till försämrad tugg- och talförmåga men även påverka din självkänsla. […]

Tandimplantat och Ålder

Tandimplantat Tandimplantat och ålder Tandimplantat är en effektiv behandling för att ersätta förlorade tänder och återställa både funktionen och estetiken i munnen. Men finns det en åldersgräns för tandimplantat?     Det finns ingen övre åldersgräns för tandimplantat vilket många kan tro. Däremot finns det en yngre åldersgräns och personer som är 20 år eller yngre brukar […]

Fyra snabba fakta om tandimplantat

Tandimplantat Fyra snabba fakta om tandimplantat Att ersätta förlorade eller skadade tänder förbättrar både din tuggförmåga och dina tänders estetik. Dessa aspekter kan på så sätt även ge dig bättre livskvalitet.     Tandimplantat är en effektiv metod för att ersätta förlorade tänder. En tandimplantatbehandling består av flera steg och innebär att en skruv, oftast gjord i […]

Hur länge håller ett tandimplantat?

Tandimplantat Hur länge håller ett tandimplantat? Ett tandimplantat är en långsiktig investering i din mun- och tandhälsa och en effektiv metod för att ersätta förlorade tänder och återställa ditt leende.     Implantat är en varaktig lösning där hållbarheten anses vara hög i jämförelse med andra behandlingar. Om du sköter om ditt tandimplantat på ett korrekt sätt […]

När används skalfasader respektive tandimplantat

Uncategorized När används skalfasader respektive tandimplantat När används skalfasader och när används tandimplantat? Skalfasader är främst en estetisk behandling som hjälper dig täcka mindre skador på tänderna medan tandimplantat ersätter förlorade tänder och återställer både dina tänders utseende och funktion.    Att förlora eller skada en tand kan vara en påfrestande upplevelse, både fysiskt och känslomässigt. […]